DAĞ ÇAYI NEDİR, NELERE İYİ GELİR?

Dağ çayı deyince çocukluğum aklıma gelir. akşamları sobanın üzerinde bir demlik tatlı kokulu altın sarısı bir çay sürekli kaynar ve kardeşlerimle beraber o çaydan birer bardak içmeden yatamazdık.

Aslında bu geçmişten gelen bir alışkanlık. Kendi memleketim olan Kahramanmaraş'ta neredeyse bu çayı bilmeyen ve kışları tüketmeyen yoktur. Hatta yaşadığım köyde (Geben köyü) bu çaylar bizzat dağlardan toplanır ve kış aylarında mis kokusu eşliğinde içilir. Şu an oralardan çok uzakta olsam da tanıdıklarım sayesinde köyümden getirtip, evimde mutlaka bulundurur ve fırsat buldukça içmeye çalışırım.


İnternet ortamına göz attığımızda dağ çayının latince isminden, hangi bitkigillerden olduğuna kadar bir çok teknik bilgi arasında faydalarını bulmak oldukça güçleşiyor. Bu sebeple sade bir şekilde bahsetmek istedim dağ çayı hakkında.

Dağ çayının soğuk algınlığı nezle gibi özellikle kış hastalıklarına çok iyi geldiğini mutlaka belirtmeliyim. Bunu hem yıllardır kullandığım için hem de uzmanların yazılarından biliyorum. Aslında bu hastalılara iyi geliyor diye hasta olduktan sonra da tüketmek pek doğru değil. belirli aralıklarla bu çayı içmeyi alışkanlık edinirsek vücut direncimizi de yüksek seviyede tutmuş oluruz.

Bunların yanında hazmı kolaylaştırıcı ve sindirimi düzenleyici etkileri de var. düzenli içildiğinde hazım sorununa çözüm olabiliyor.

Son olarak zayıflamak isteyenlerin d bu çaydan faydalanabileceğini belirteyim. Zayıflama düşüncesinde olanlar zaten internette bir çok yazı okumuş ve antioksidan kelimesini çoktan beyinlerine kazımışlardır :) işte tam da aradığınız özellik bu çayda mevcut. Antioksidan özelliği sayesinde zayıflamaya da yardımcı olduğunu belirtip tarifini de vererek noktayı koyalım.

Bir demlikte kaynattığınız sıcak suya bir tutam dağ çayı atıp 10 dk dinlendirin. Kokusunu ve berrak sarı rengini verdiğinde çayınız içmeye hazır demektir. Afiyet olsun :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder